SİGORTA SEKTÖRÜNDE ÖZVARLIK VE KARLILIK NE DURUMDA ![]() SİGORTA SEKTÖRÜNDE ÖZVARLIK VE KARLILIK NE DURUMDA
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 2020 yılından bu yana Sigorta sektöründe asgari kuruluş ve branş ruhsat bedellerinden oluşan sermaye miktarını düzenli olarak artırıyor. Hatta, asgari sermaye ve ruhsat bedelleri, altı aylık dönemlerde TÜİK ÜFE enflasyon artışlarına endekslenmiştir. Her yılın Ocak ve Temmuz aylarında yeni miktarlar belirlenmektedir. Bu politikalar sonucu, sektörde hem asgari sermaye ve ruhsat bedelleri çok hızlı yükseldi, hem de mevcut şirketler hızla önemli artışlar gerçekleştirmek zorunda kaldılar. Zira, SEDDK 2019/8 genelgeye göre hayatdışı sigorta şirketi için tüm branş ruhsatları dahil 16.184.370 TL olarak belirlenen asgari sermayeyi 09.10.2020 tarihinde 120 Milyon TL ya yükseltmiştir. Bu düzenleme ile sigorta şirketi baz sermayesi 25 Milyon TL ve tüm branşlar için ise 95 Milyon TL olmak üzere, toplam 120 Milyon TL’na yükseltilmişti. 2025 Ocak ayı itibariyle de, kuruluş asgari sermayesi (% 17 enflasyona göre) yaklaşık 3.9 Milyar TL ye yükselmiş olacak. Beş yıl içinde yaklaşık 10 katı aşan bir artış.
Türkiye Sigorta Birliği’nin 30.09.2024 tarihli istatistiklerine göre özsermayeler sırasıyla:
Neredeyse, geçen yıla göre özsermaye % 50 oranında artmış oldu. Yılsonu bilançoları ile bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Bu arada, 47 aktif hayat dışı şirket arasında 21 şirketin sermayesi 1 Milyar TL’nın altında kalmıştır. Halen geçerli hayatdışı şirket asgari kuruluş sermayesine göre (3,325 Milyar TL) hesaplanan “Minimum Garanti Fonu” 1,108 Milyar TL dır. Buna göre 23 şirketin özvarlığı bu tutarın altında kalmaktadır. (Ruhsat durumuna göre azalabilir) . 2025 Yılı Ocak ayı itibariyle, asgari sermaye -enflasyon oranı kadar artacağı kuralına göre- yaklaşık % 17 yaklaşık 3,9 Milyara yükselecektir. Buna göre “Minimum Garanti Fonu” yaklaşık 1,3 Milyar TL olacak. Bu durumda, yaklaşık 25 şirketin özvarlığının, 3 yıl içinde bu meblağa (enflasyon farkları da eklenerek) yükseltilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, SEDDK asgari sermayeyi belirlerken bu sektörün bu durumunu da gözeterek hareket etmesi gerekiyor. Aksi halde birden fazla şirketin faaliyetlerine müdahil olmak zorunda kalacaktır. Nitekim, Aveon Global Sigorta A.Ş. nin faaliyetleri (poliçe düzenleme yetkileri) bu nedenlerle kaldırılmıştır.
Bu tabloya göre 2023 yılında, teknik karda bir patlama görülüyor. Burada, % 50 lere yükselen faiz gelirleri ve enflasyonun üzerinde artan primlerin etkisi açık. Bu gelişim 30.09.2024 verilerinde de devam ediyor.
Teknik kar, hayatdışı şirketlerde sınırlı bir artış göstermiş. Geçen yılın etkileri azalınca bir stabilizasyon kazanmış diyebiliriz.
Bilanço karlılığında da teknik karlılığa paralel benzer bir gelişme görülüyor. Sektörün bilanço karında geçen yıla göre % 15 lik bir artış yakaladığı görülüyor. Yıl sonu itibariyle sektör karı 100 milyarı aşabilecektir.
Özsermaye karlılığında geçen yıla göre, düşüş ortaya çıkıyor. Bunda, artan özsermaye ve azalan kar artışı etkili olmuştur.
Faaliyette olan 47 şirketin teknik karı toplamda 62 Milyar TL’na ulaşmıştır. Teknik kar verilerine göre 14 şirketin, toplamda 2 Milyar TL zarar açıkladığı görülüyor. İlk dört şirket, bu zararın toplamda 1,5 Milyar TL sını oluşturmaktadır. Diğer 33 şirketinde, toplamda 62,5 Milyar TL teknik kar oluşturmayı, başarmıştır. Bu bağlamda, sektör başarılı bir yıl geçirmiştir. Bilanço karlarına baktığımızda ise, yüksek faizlerin etkisi ile fon gelirlerindeki artış 3. dönem sonu karlarını artırmıştır. Dönem sonu karlarına baktığımızda, sadece 7 şirket 1,7 milyar TL düzeyinde zarar etmiştir. Zarar açıklayan şirketlerden 2 tanesi yeni kurulan şirket, 3 şirket SEDDK döneminde ve 2 şirket de SEDDK öncesi faaliyete geçen şirketlerdir. SEDDK’nın 05/12/2024 tarih ve 855 sayılı Kararı ile 600 Milyon Tl civarı zarar açıklayan ve sermaye artışını sağlayamayan Aveon Global Sigorta AŞ’nin tüm branşlarda yeni sigorta sözleşmesi akdetme ve temdit yetkisinin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu gelişme özvarlığı ve/veya “Minimum Garanti Fonu” teminatları yetersiz olan şirketler için, 2025 yılının zor geçeceğini göstermektedir. Diğer 40 şirketin karı ise toplamda 52,3 Milyar TL ‘na ulaşmıştır. Ankara Sigorta T.A.Ş. ve Ray Sigorta A.Ş. özsermayelerine göre en yüksek dönem karına ulaşan iki şirket olmuştur. Sektörümüzde özvarlıklar, SEDDK düzenlemeleri ve kararlılığı ile artmaya devam ediyor. Sektörün mali yapısının güçlenmesi ve finans sektöründeki ağırlığının artması yönünden önemli bir gelişme. Karlılıkla ilgili gelişmelere baktığımızda, iyi bir karlılık sağlandığı açık. Özellikle, teknik karlılığın sektör geneli itibariyle % 13,3 yükselmesi olumlu gelişmeler. Son tahlilde sigortacılık faaliyeti finansal bir faaliyet. Bu nedenle, teknik karlılığın sağlanmasında risk yönetimi kadar finansal yönetimde büyük önem taşıyor. Özellikle, faizlerin düşüp, stabil olduğu dönemlerde teknik karlılığın önemi daha da artıyor. 2025 yılı, prim artışlarında yavaşlama ve faizlerin düşüş trendi altında, teknik karlılık sağlanması ve finansal yönetim açısından daha da önemli olacaktır. |
21 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |