Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür, Ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine...

Misak-i Milli içinde...

Site Menüsü
Saat
Site Haritası
Yetkin: ‘Şeker Fabrikaları özelleştirilmemeli’

Yetkin: ‘Şeker Fabrikaları özelleştirilmemeli’

 

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki mantığı anlamakta güçlük çektiğini belirterek, ”Özelleştirilecekse de mal varlıkları Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’de bırakılarak işletme hakkı şeklinde ihaleye sunulabilir” dedi.

Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin (TÜRKŞEKER) 25 fabrikaya sahip olduğunu ifade ederek, bunlardan 10′unun özelleştirme kapsamına alınacağını hatırlattı.

Türkiye’de 3 bin 544 köyde şeker pancarı ekimi yapıldığını, yılda 17-18 milyon ton pancar üretildiğini anlatan Yetkin, bunun yaklaşık 10,5 milyon tonunun TÜRKŞEKER tarafından alındığını ve işlendiğini kaydetti.

Pancar tarımının Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Yetkin, şeker pancarının ayçiçeğine göre 4,4 kat, buğdaya göre de 18 kat fazla istihdam sağladığını söyledi. Şeker sektörünün, pancar ekimiyle birlikte 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Yetkin, Türkiye’nin şeker pancarı üretiminde de ABD, AB ve Rusya’dan sonra dünyada 4′üncü sırada geldiğini kaydetti.

Türkiye’de zaman zaman şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme geldiğine dikkati çeken Yetkin, ”Şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki mantığı anlamakta güçlük çekiyorum. Çünkü şeker pancarı, ürettiğiniz zaman en çok ekonomik değere sahip olan üründür” diye konuştu.

Özellikle son 5 yılda şeker pancarının, salma sulamayla değil, damlama sulamayla yetiştirildiğini, dolayısıyla maliyetinin de düşürüldüğünü anlatan Yetkin, şöyle konuştu:

”Sanki şeker pancarının alternatifi nişasta bazlı şekermiş gibi mısır üreticileriyle şeker pancarı üreticileri karşı karşıya gelmektedir. Hâlbuki hiç bir ürün, birbirinin alternatifi olamaz. Türkiye’nin hem mısıra hem de şeker pancarına ihtiyacı vardır. Türkiye, pancar şekerinden zarar değil kar elde ediyor.

Özelleştirilecek fabrikalara bakacaksak bir kısmı doğu ve güneydoğuda bulunuyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu terör olayı, siyasal anlamdaki dalgalanmalar ve sıkıntılar açısında da bu fabrikaların özelleştirilmesini son derece riskli görmekteyiz. Çünkü bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki en büyük sorun işsizliktir. Bu fabrikalar illa özelleştirilecekse de yine mal varlıkları Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’de bırakılarak işletme hakkı şeklinde ihaleye sunulabilir. Bu fabrikaların sahibi yine şeker pancarı üreticileri olmalıdır. Bu fabrikalar Pankobirlik’e devredilerek üretimler devam ettirilebilir.”

  
2256 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SİGORTA GÜNDEM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret1262301
Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Üyelik Girişi