IMF’nin dünya ekonomisini inceleyen son raporuna göre, dünya ekonomisi daha güçlü bir şekilde iyileşmeye devam edecek. Küresel üretimin bu yıl yüzde 3.6 oranında artması, önümüzdeki yıl ise bu oranın 3.9’a çıkması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin ise bu yıl ortalama yüzde 4.9 civarında büyüyeceği öngörülüyor.
IMF, dünya ekonomisini incelediği son raporunu yayınladı. Rapora göre, daha zengin ulusların üretimi hızlandıkça, dünya ekonomisinin de daha güçlü bir şekilde iyileşmeye devam edeceği öngörülüyor. Buna karşın, gelişmekte olan ülkeleri tehdit eden risklerde de artış bekleniyor. IMF, dünyadaki üretim kapasitesinin artırılması için daha iyi yöntemler uygulanması ve ağır ilerleyen bir büyümeden kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Küresel üretimin bu yıl yüzde 3.6 oranında artması, önümüzdeki yıl ise bu oranın 3.9’a çıkması bekleniyor. Ancak bu oranlar, ülkeler bazında bakıldığında beklenen artış oranları arasındaki derin uçurumu maskeliyor. Kemer sıkma politikalarının giderek azalması sonucunda ABD ve Avrupa’da büyümenin önünün açılacağı ifade edilen raporda, gelişmekte olan ülkelerin ise daha kötü ekonomik koşullar sebebiyle birkaç ay daha beklenenin altında büyüyeceği belirtiliyor.
FED 2015’İN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNE KADAR FAİZ YÜKSELTMEYECEK
Gelişmiş ülkelerin, 2008 yılında başlayarak tüm dünyayı etkileyen ekonomik durgunluğun etkilerinden daha hızlı bir şekilde kurtulmaya başlaması olumlu bir gelişme de olsa, büyüme dünyanın tüm noktalarında eşit bir hızda gerçekleşmiyor. IMF’ye göre, ekonomiye duyulan güvenin tekrar sağlanması, hızlı bir büyümenin garantilenmesi ve oluşabilecek risklerin minimuma indirilebilmesi için tüm dünyada daha fazla çaba harcanması gerekiyor.
ABD’nin bütçe kısıntılarının hafiflemesi, emlak piyasasının iyileşmesi ve daha basit bir mali politikanın izlenmesi sonucunda, bu yıl 2.8 oranında büyüyerek hep izlediği trendin üzerine çıkacağı düşünülüyor. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğine kadar faiz oranlarını artırması beklenmiyor.
EURO BÖLGESİNDE DEFLASYON RİSKİ VAR
Raporda, Euro Bölgesi’ndeki ülkeler her ne kadar finansal olarak bölünmekten mustarip de olsa, bu ülkelerin kemer sıkma politikalarını giderek azaltması sonucunda bu ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerin de hızlanacağına değiniliyor. Euro Bölgesi’nde görülebilecek hafif bir enflasyona da dikkat çeken rapor, bölgede büyümeyi baltalayacak bir deflasyon olmasına yüzde 20 civarında olasılık veriyor. Devam eden düşük enflasyonun, ekonomik büyümenin iyileşmesi açısından yardımcı olmayacağını vurgulayan IMF, Avrupa Merkez Bankası’nı para politikalarını yumuşatmaya çağırıyor.
Japonya içinse deflasyon, eskiden olduğu kadar ciddi bir tehdit oluşturmuyor. Bundaki başlıca sebepse tüketici vergisindeki önceden planlanan artışın zaten fiyatları yükseltmesi, böylece fiyatların vergiyle desteklenmesi olarak görülüyor. Ancak raporda, bu vergi artışının Japonya’nın büyümesini engelleyeceği ve dünyanın bu en büyük üçüncü ekonomisinin bu yıl durgunluğa girme ihtimalinin yüzde 20 olduğu ifade ediliyor.
IMF’nin yayınladığı raporda Rusya, Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika gibi en büyük orta gelirli ülkelerin ekonomilerine dair tahminler de bulunuyor. Gelişmekte olan tüm ülkelerin bu yıl ortalama yüzde 4.9 civarında büyümesi bekleniyor. Bu ülkelerin hassas noktaları çoğunlukla kendilerine özgü olsa da, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde görülebilecek bir yavaşlama, hepsi için ortak bir risk olmaya devam ediyor.
UKRAYNA’DAKİ GELİŞMELER EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR
Ayrıca, Rusya ve diğer Batı ülkelerinin Ukrayna sebebiyle yaşadığı anlaşmazlığın, eski Sovyet ülkelerindeki büyümenin yavaşlamasına sebep olabileceği düşünülüyor. Önemli bir hammadde üreticisi olan ve Avrupa’ya doğalgaz ihraç eden en önemli ülkelerden biri olan Rusya’nın, Ukrayna’nın Kırım bölgesini topraklarına katması sonucunda AB ve ABD’nin yaptırımlarına maruz kalması bu anlaşmazlığın temelini oluşturuyor. IMF, tüm bunların neticesinde doğalgaz ve ham petrol ticaretinde yaşanabilecek aksaklıklar konusunda uyarılarda bulunuyor.
IMF’DEN EKONOMİK DURGUNLUK UYARISI
IMF’nin raporu, doğru politikalar izlenmediği sürece dünyada, özellikle de Euro Bölgesi ve Japonya’da yaşanabilecek bir durgunluk periyodunun tablosunu çiziyor. Gelişmiş ekonomilerde büyüme oranı düşüklüğünü koruyor. Çin gibi ülkelerin ekonomilerinin yatırımdan tüketime doğru yeniden şekillenmesi sonucunda gelişmekte olan ülkelerde de büyümenin azalması bekleniyor. Raporda büyüme potansiyelinin artırılması için daha hırslı yöntemler kullanılması gerektiği vurgulanıyor.
TÜRKİYE 2014 YILINDA YÜZDE 3.7 BÜYÜYECEK
Türkiye’ye de değinilen raporda, 2013’te ülkenin büyümesinin yüzde 3.2 oranında arttığı ifade ediliyor. 2014’teyse, ihracatın artması ve sermaye akışının iyileşmesine bağlı olarak bu oranın 3.7 oranında olacağına dair tahminde bulunuluyor. Yıllık enflasyon oranı gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinin çoğunda makul seviyelerde kalması beklenirken, Türkiye’de bu oranın biraz artacağı düşünülüyor. Yapılan harcamaların, devletin 2012-2014 orta vadeli programıyla uyumlu olacağı öngörülüyor; ancak IMF, 2011’de başlatılan projeler göz önüne alındığında sermaye harcamalarının artacağını belirtiyor.