Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP’nin yeni ekonomi stratejisine göre, 2023 yılına kadar Türkiye genelinde yılda ortalama yüzde 7, Doğu ve Güneydoğu’da yılda ortalama yüzde 9,5 büyüme hızının sağlanmasının ve 2023′e kadar kişi başına milli gelirin 31 bin 500 dolar olmasının planlandığını bildirdi.
Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gazete ve televizyonların ekonomi müdürleri, ekonomi redaktörleri ile bir araya geldiği toplantıda CHP’nin ”Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru Yeni Ekonomi Stratejisi” başlıklı raporla ilgili bir sunum yaptı.
Türkiye’nin ortalama büyüme hızının düşük, büyümenin oynaklığının ise yüksek olduğunu, Türkiye’nin benzer ekonomiler arasında büyüme yarışında geride kaldığını, rekabet gücünün gerilediğini, dış açığın arttığını, iç tasarrufların düşük, büyümenin finansmanının dış kaynak girişine bağımlı olduğunu ifade eden Öztrak, dış borçlar ve özel sektör döviz pozisyon açığının arttığını belirtti.
Büyümenin istihdam yaratmadığını, istihdam düzeyinin düşük, işsizliğin yüksek olduğunu söyleyen Öztrak, benzer ekonomiler içinde Türkiye’nin işsizlik sorununun kötüleştiğini söyledi.
Türkiye’deki büyümenin sektörlere dengeli yayılmadığını, sanayinin zemin kaybettiğini vurgulayan Faik Öztrak, üretimin ithal girdi bağımlılığının hızla arttığını, katma değer yaratma yeteneğinin hızla azaldığını, eğitim sisteminin çağdaş normlardan uzak, iş gücünün eğitim düzeyi ve yaratılan işlerin niteliğinin zayıf olduğunu ifade etti.
CHP’NİN YENİ STRATEJİSİNİN TEMEL YAKLAŞIMI
Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Türkiye’de insan ve üretim odaklı bir ekonomi hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
”Dışa açık, ancak küresel sermaye hareketlerindeki dalgalanmalara karşı dayanıklılığı artıran, üretimi ve verimliliği destekleyen, bilgi ekonomisine geçişi ve yaratıcılığı esas alan, iş gücümüzü ve yurt içi tasarrufları seferber eden, toplumun tüm kesimlerini ve ekonominin tüm sektörlerini kapsayan, kısa dönemde net ihracatın büyümeye katkısını artıran ancak uzun dönemde güçlü ve istikrarlı bir iç taleple büyüyen, nitelikli ve sürdürülebilir bir büyüme anlayışını benimsiyoruz.
Piyasa etkin bir güçtür ancak hata yapar. Bu nedenle devletin düzenleyici ve denetleyici işlevlerini güçlendireceğiz. Devlet istihdam ve rekabet alanında destekleyici ve kolaylaştırıcı bir işlev görecek, bölgesel gelir dağılımı farklılıklarının giderilmesinde devletin imkan ve işlevlerinden yararlanılacak.”
Yüksek büyüme hızlarını sağlamanın yanında nitelikli, halkı kucaklayan, bütün sektörlere ve çalışanlara yayılan sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflediklerine dikkati çeken Öztrak, bu kapsamda Türkiye’yi dünya ekonomi liginin üst sıralarına taşımayı, işsizliği hızla azaltmayı, düzgün ve nitelikli istihdam yaratılmasını kolaylaştırmayı, başta kadınlar ve gençler olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin üretim süreçlerine katılımını sağlamayı, yoksulluğu bitirmeyi, toplumsal gelişme ve dayanışmayı güçlendirmeyi, bölgesel gelir ve gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçladıklarını kaydetti.
CHP’NİN MALİYE POLİTİKASI
Faik Öztrak, CHP’nin tutarlı, disiplinli, keyfi değil, kurallı maliye politikası uygulayacağını, kamu borç stokunun GSYH’ye oranını yüzde 40′ın altında tutacaklarını, Kamu İhale Yasasını uluslararası standartlara getireceklerini bildirdi.
Uygulayacakları para politikasında temel amaçlarının fiyat istikrarı olacağını, sürdürülebilir fiyat istikrarının belirleyicisi olan rekabet gücü, finansal istikrar, istihdam gibi unsurların risk altına sokulmayacağını belirten Öztrak, daha saydam para politikası uygulayacaklarını, Merkez Bankasının, araç bağımsızlığına sahip, özerk ancak hesap verebilir olacağını kaydetti.
2023 HEDEFLERİ
Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, ”2023 yılına kadar Türkiye genelinde yılda ortalama yüzde 7 büyüme, Doğu ve Güneydoğu’da yılda ortalama yüzde 9,5 büyüme hızını sağlamayı ve kişi başına milli geliri 31 bin 500 dolar yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yüksek büyüme hızını daha dengeli bir kaynak kullanımıyla sağlayacaklarını belirten Öztrak, 2011-2023 döneminde yılda yaklaşık ortalama 800 bin kişilik istihdam artışını hedeflediklerini, işsizlik oranını yüzde 6′ya düşüreceklerini, 2023′te 650 milyar dolar ihracatı yapılmasını öngördüklerini, 2023′te cari açığın GSYH’ya oranının yüzde 2,5′e indirmeyi amaçlarını kaydetti.
Sunumun ardından Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine Öztrak, çiftçinin kullandığı mazottan vergi alınmamasının maliyetinin 5,4 milyar TL, Aile Sigortasının brüt maliyetinin 8,5 milyar TL olduğunu anlattı.
Öztrak, CHP’nin büyüme modelinde çalışma çağı gelmiş olan insan gücünün süratle iş gücüne katılmasının öngörüldüğünü vurguladı.
”2023 hedefleri içerisinde ithalatla ilgili hedef nedir?” sorusu üzerine Öztrak, ithalatla ilgili tahmini rakamın 750 milyon dolar olduğunu söyledi.
Öztrak, ”2023 yılına kadar dünya ekonomisinde ortaya çıkacak trendler neler olacaktır? CHP, hazırladığı programda bunları da dikkate aldı mı?” sorusunu yanıtlarken, dünya ekonomisinde olağanüstü değişimler yaşandığını, ekonomideki ağırlık merkezinin değiştiğini dile getirerek, Brezilya, Çin ve Rusya’nın çok ciddi büyüme merkezleri haline geldiğini kaydetti.
Gelişmiş ekonomilerin şu an içinde bulundukları sıkıntıları kolay kolay aşamayacağına işaret eden Öztrak, Türkiye’nin artık mevcut pazarlardaki payını koruyarak yeni pazarlara yönelmesi gerektiğini belirtti.
Ekonomide istihdam dostu bir piyasa yaratmak istediklerini aktaran Öztrak, organize sanayi bölgelerinde yatılı okulların bulunması ve çocukların çok erken yaşlarda iş hayatı ile tanışması, askerliği önce 9 sonra da 6 aya çekme ve üniversitede askerlik projelerinin, süratle gençlerin üretim sürecine hazırlanmaları ve girmelerine yönelik olduğunu anlattı.
Yurt içi tasarrufların artırılması konusunda hedeflerinin çok iddialı olduğunu vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, ülkenin kendi iş gücünü çalıştırabilmesi ve gelir seviyesinin yükseltilmesiyle iç tasarrufun artmasının sağlanacağını, bunun yanı sıra kurdaki aşırı dalgalanmalar ve finansal piyasalardaki balonların önlenmesinin de iç tasarrufun yükseltilmesinde etkili olacağını kaydetti.
Öztrak, uzun vadede de hem mali sistemin derinleşmesi hem gelir seviyesinin yükselmesi gerektiğini belirtti.