CHP lideri Kılıçdaroğlu: Sivil toplum kimsenin arka bahçesi olmamalı.
Çiğdem TOKER/Akşam
CHP 'Sivil Toplum' projesini basınla paylaştı. 'Özgür İnsan Kardeşçe Yaşam' projesinin özünü, 'düşüncelerin, devlet ile 'her türlü cemaat' baskısı olmaksızın, örgütlülük içinde ve özgürce ifade edilmesi' oluşturuyor.
'Özgür İnsan Kardeşçe Yaşam' projesini, CHP lideri Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Sencer Ayata, Umut Oran ve PM üyesi Aykan Erdemir, bir grup gazeteci ve yazarla bir araya gelerek anlattı. Özgürlükçü demokrasinin ancak örgütlü bir toplumla ayakta durabildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, projelerinin özünü, 'düşüncelerin, devlet ile 'her türlü cemaat' baskısı olmaksızın, örgütlülük içinde ve özgürce ifade edilmesi' diye tanımladı.
İKTİDARDAN ÇÖZÜM BEKLENİR:
Bugünkü yapıda eleştirenler cezalandırılıyor. Oysa sivil toplumun varlık sebebi, olumsuzlukları iktidarın önüne çıkarıp çözüm beklemektir. Siyasi partiler, kendi arka bahçelerini oluşturan sivil toplum ötesine geçerek sendika, medya gibi pek çok alanı oluşturuyorlar.
AİLE SİGORTASI- ÖZGÜR BİREY:
Ekonomik özgürlüğü olmayan kişinin siyasal özgürlüğü olamaz. Birine kul köleysem, tarafsız olamam. Önce Aile Sigortası'nı gündeme getirmemizin sebebi, Türkiye'deki 12 milyon 700 bin kişiyi, arka bahçe olmaktan kurtarmaktır. Bu aynı zamanda sivil toplumun güçlenmesine de hizmet eden kaynak dağılım projesidir.
DOĞU-GÜNEYDOĞU SORUNU:
Van'daki arama konferansında ortaya şu çıktı: Bir Doğu-Güneydoğu sorunu var. Kürt sorunu bunun parçası. Olaya doğru teşhis koymuşuz. Van'daki gençler, iş istedi. Kimse, 'ben Kürtçe konuşamıyorum' demedi.
ASIL STATÜKOCU AKP:
'AKP değişimden yana, CHP statükocu' diye bir algı var. Bu algıyı değiştiriyoruz. Bize göre statükocu parti AKP'dir. Yüzde 10 barajını kaldıralım, hayır. Darbelere kaynaklık ettiği söylenen İç Hizmet Kanunu 35'i değiştirelim. Peki. Kanun teklifi verin, verdik, yanaşmadılar. Anayasal özgürlükler. Komisyon kuralım dedik. Hayır. Dokunulmazlıklar. Hayır. Siyasetin finansmanı? Hayır. AKP, demokrasi ve özgürlüğü yalnız kendisi için istiyor.
GAZETECİLER YÜRÜRSE:
Yapılan baskıyı toplum ağır ağır hissediyor. Baskıyı önce entelektüeller hisseder. Düşüncelerini söyleyecek, nefes alamıyor. Eğer gazeteciler yürümeye başlamışsa, bilin ki, o toplumda demokrasi askıya alınmış demektir.
AVRUPA'NIN BAKIŞI DEĞİŞTİ:
Ergenekon davasında iki yerde duruyoruz. Birincisi, kimse yargılamadan azade değil. Suç varsa sanık olabilir. İkinci yer, yargılamaların hukukun üstünlüğü içinde yapılması. Biz bunları seslendirirken Avrupa sessizdi. Brüksel'e, Almanya'ya, Fransa'ya İngiltere'ye seyahatimiz sonrası tablo değişti. Artık onlar da biliyor ki, Türkiye'de demokrasi tehlikede. Medyanın üzerinde büyük baskı var, 68 gazeteci Türkiye'de hapiste. İlk söylediğimde şaşırmışlardı. Şimdi tablonun da değiştiğini görüyoruz.
ÇOCUK ERKİL TOPLUM:
Ataerkil toplum olmaktan çıkıp süratle çocuk erkil topluma gidiyoruz. Artık anne babaların bütün hedefi çocuklar. Doğu'da da geleneksel yapı kırılıyor. Aşiretler dağılıyor. Bu gerçekten hareketle çocuklarla ilgili proje geliştirdik.