Yaşamak Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür, Ve Bir Orman Gibi Kardeşçesine...

Misak-i Milli içinde...

Site Menüsü
Saat
Site Haritası
Türkiye 50 yılda göllerinin yarısını kuruttu

Türkiye 50 yılda göllerinin yarısını kuruttu

Türkiye 50 yılda göllerinin yarısını kuruttu

12.08.2012 13:47

Karakter boyutu :  

9 Haziran’da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü’nden bisikletleriyle yola çıkarak yaklaşık iki ay boyunca Türkiye’nin göllerini ziyaret eden Suyun İzinde ekibi,  3 bin kilometre pedal çevirerek Ankara’ya ulaştı. Kendilerine destek verenlerle birlikte Güvenpark’ta bir açıklama yapan Suyun İzinde ekibi, yolculukları boyunca otuzdan fazla gölü incelediklerini belirterek, “Göl ve sulak alanların yarısı kurutulmuş, diğer yarısı ise kurumak üzere ya da kirlikle boğuşuyor” uyarısında bulundu.


KAVURUCU SICAKTA 3 BİN KİLOMETRE YOL, 30 GÖL

Handan Elpit çevre, Fatih Taşkıran ise orman mühendisi. Bu iki genç ve idealist mühendis, Anadolu’nun yanlış politikalar sonucu insan eliyle kurutulan gölleri karşısında bir şeyler yapabilmek için bisikletleriyle Haziran başında Burdur’dan yola çıktılar. Amaçları, incelemelerde bulundukları göllerin durumu hakkında yöre insanlarıyla konuşarak sorunları yerinde tespit etmek ve elde ettikleri bilgileri yetkililerin ve kamuoyunun dikkatine sunmaktı. Yaklaşık iki ay boyunca kavurucu sıcağın altında 3 bin kilometre pedal çeviren suyun izinde ekibi, otuzdan fazla gölü ziyaret ederek Ankara’ya ulaştı. Kendilerine destek veren Perşembe Akşamı Bisikletçileri adlı grupla birlikte Güvenpark’ta bir etkinlik düzenleyen Suyun İzinde ekibi, burada yaptığı basın açıklamasında Anadolu’nun gölleriyle ilgili çarpıcı izlenimlerini aktardılar.

ANAYASA KORUNSUN DİYOR AMA BAKANLIK KURUTUYOR

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korumayı taahhüt ettiği göllerin, insan da dâhil binlerce canlıya hayat verdiğinin altını çizen Suyun İzinde ekibinden Orman Mühendisi Fatih Taşkıran, Anayasa ve ilgili kanunlarda doğal varlıkların korunması gerektiğinin belirtildiğini ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘1000 günde 1000 Gölet’ ve diğer baraj projeleri ile kendi baraj göllerini yaratarak dereleri ve gölleri kuruttuğunu savundu.

DOĞA KORUMA MEVZUATI HİÇE SAYILIYOR

Bakanlığın, doğal göllerin kurutup yerine HES veya sulama amaçlı baraj ve göletler yaparak kamuoyuna bir gelecek sunmaya çalıştığını öne süren Taşkıran, “Türkiye’de doğa koruma ile ilgili bütün hukuki mevzuat hiçe sayılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü Kuruluş Kanunu’na dayanarak Anadolu’nun doğasını yaşatmak yerine yok etmeyi tercih ediyor” dedi.

  

ELLİ YILDA TÜRKİYE’NİN GÖLLERİNİN YARISI KURUTULDU!

Açıklamasında, son elli yılda barajlar, drenaj kanalları ve sondaj kuyuları ile göllerin yarısının kurutulduğunu dile getiren Taşkıran, yapılacak yeni barajlar ve göletlerle yok edişin hızlandırıldığını öne sürdü. Sulak alanların korunması amacıyla yapılan yönetim planları ve havza koruma eylem planlarında, bu faaliyetlerin durdurulması kararlaştırılmasına rağmen uygulamada baraj sayısında artış olduğunun görüldüğünü vurgulayan Taşkıran, dört baraj ve yirmiye ye yakın gölet ile kurutulan Burdur Gölü havzasına 11 yeni gölet daha yapılması kararını bu görüşüne örnek olarak gösterdi.

DOĞA, SAMSUN’DA SEL, KONYA’DA KURAKLIKLA UYARIYOR

İnsan müdahalesiyle tahrip edilen doğanın kendini korumak için aşırı iklim ve hava olaylarıyla tepkisini artık daha sık gösterdiğinin altını çizen Taşkıran, “Güney Asya’daki seller, Kuzey Amerika’daki kuraklık, Samsun’daki sel, Konya’daki kuraklık ve Elazığ’daki hortumlar doğaya müdahale edilmemesi gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

KALKINMA BAHANESİYLE YAPILAN MÜDAHALE YAŞAMI YOK EDİYOR

30 yıldır Türkiye’deki sulak alanlarla ilgili çalışmalar yürüten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kesici’   nin, göllerin hala kurutuluyor olmasının, yasalar ve sulak alan yönetim planlarının uygulanmamasından kaynaklandığına işaret ettiğinin altını çizen Taşkıran, Kesici’nin, “kalkınma bahanesiyle doğaya yapılan bütün müdahaleler suyu ve yaşamı yok ediyor. Doğal göller dereleri, dağları ve canlılarıyla bir bütün olarak görülmeli ve bu bütüne zarar veren insan kaynaklı faaliyetler durdurulmalıdır” tespitine atıfta bulunarak; “Suyun İzinde ekibi olarak kurutulan gölleri ve sulak alanları incelemek için pedal çevirmeye ve sorunları ilgililerle görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

*Suyun İzinde ekibinin Ankara Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasının videosu için TIKLAYIN

Yusuf Yavuz

Odatv.com

  
2278 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
SİGORTA GÜNDEM
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam78
Toplam Ziyaret1262164
Takvim
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Üyelik Girişi